ZOEKTOCHT NAAR VISSERSTRUIEN

De zoektocht naar visserstruien was (en is nog steeds) een fenomeen op zich, waarbij musea, archieven, historische verenigingen en particulieren alle medewerking verleenden en verlenen. De zoektocht gaat onverminderd verder. Archieven van kranten en reddingsorganisaties bijken nog ware schatten te bevatten. Ik roep iedereen graag op daarnaar te zoeken en vondsten te melden via info@stellaruheproducties.nl, want alle mannen in truien op foto's, die voor 1925 gemaakt zijn, zijn vissers of zeevarenden als redders, veerbootbemanningen, badmeesters etc. Daarmee kunnen we mogelijk alle in Nederland gedragen visserstruien in kaart brengen en vastleggen. Dat zou fantastisch zijn!Visserstruien boek 2

Het grote, onverwachte succes van VISSERSTRUIEN heeft aanleiding gegeven tot verder en nader onderzoek, dat zal resulteren in een zo mogelijk nog spannender deel 2, waarin onder meer dieper ingegaan wordt op het leven aan boord van een haringlogger. Daarin verschijnen alle nieuwe vondsten en de nieuwe feiten en wetenswaardigheden, die ik door de tentoonstelling, de lezingen, de publiciteit rondom VISSERSTRUIEN van alle kanten heb gehoord. behalve uit bekende plaatsen zijn in vijftien nieuwe plaatsen als Breskens, Colijnsplaat, Willemstad (Haringvliet), Woudrichem, Lemmer, Wervershoof/Medemblik, Oosterend, Huizen, Petten en al bekende plaatsen zoals Den Helder, Katwijk, Scheveningen, Wierum etc. de schitterendste foto’s gevonden met een keur aan truien die ik nog niet ken. Ik laat daarnaast ter inspiratie zien hoe je de oude motieven toepast in hedendaags breiwerk.

Recente bezoeken aan Sheringham, Whitby en de Shetlandeilanden in Groot-Brittanniƫ hebben nieuw licht geworpen op de truien, die nu goed te linken zijn met hun Britse en andere Noordzee tegenhangers, waardoor het bredere perspectief steeds duidelijker wordt. Ook daarover meer in boek 2. VISSERSTRUIEN 2 verschijnt half augustus.

 

De tentoonstelling van de opnieuw gebreide truien heeft in het Katwijks Museum, in Museum Kaap Skil in Oudeschild op Texel en in de musea van Dokkum, Paesens-Moddergat, Zoutkamp en Harderwijk alle records gebroken: nog nooit waren er daar voor een tentoonstelling zoveel mensen uit het hele land gekomen en zijn er zoveel boeken verkocht. De tentoonstelling is inmiddels opgebouwd in het Maritiem Museum in Rotterdam, waar die tot 22 november te zien is.

 Stella Ruhe