cover Visserstruien voor kinderen 3 The book is also available in English cover Visserstruien 2

HET BOEK VISSERSTRUIEN

VISSERSTRUIEN is een prachtig geïllustreerd, gebonden boek van 176 pagina's, te bestellen via www.forteuitgevers.nl en Knitted Knots Knitted Knots.

Het boek is opgedeeld in 5 grote hoofdstukken: OVER VISSERS, VROUWEN EN TRUIEN – BREIEN – NOORDZEEKUST – WADDENKUST en ZUIDERZEEKUST. De visserstruien, gedragen tussen ca.1875-1950, zijn geplaatst in hun cultureel/sociaalhistorische context : boeiende geschiedenis van de visserij in de negentiende eeuw en de leefomstandigheden van vissers en hun gezinnen. Vol wetenswaardigheden en prachtige verhalen. Van alle op oude foto's gevonden truien zijn schetstekeningen en breischema's gemaakt en van die ruim zestig truien zijn er 45 opnieuw gebreid in hedendaagse garens in het voor visserstruien gangbare kleurenpalet, deels op model en op locatie gefotografeerd.

Nederlands: ISBN 978 90 5877 271 8 | € 24,95 | gebonden 20 x 28 cm | 200 illustraties
Engels: ISBN 978 90 5877 359 3 | € 24,95 | gebonden 20 x 28 cm | 200 illustraties

Het breischema van de trui Scheveningen 1 (blz. 71/72) klopt niet. Klik hier om het juiste schema te downloaden.
VISSERSTRUIEN 2 verschijnt half augustus 2015 en is op dezelfde manier uitgevoerd als VISSERSTRUIEN.

Dit boek is opgedeeld in 7 grote hoofdstukken: HISTORISCH OVERZICHT – DE TEELT ROND 1900 – BREIEN – NOORDZEEKUST – GROTE RIVIEREN – WADDENKUST en ZUIDERZEEKUST.
In deze uitgave vindt verdieping plaats: er is ruime aandacht besteed aan de teelt - het haringseizoen - en de (erbarmelijke) leefomstandigheden aan boord van de haringloggers. Zonder de haringvisserij en de ontwikkelingen van de visserij in de tweede helft van de negentiende eeuw geen visserstruien. In 55 vissersplaatsen, waaronder 15 nieuwe plaatsen (onder meer aan de grote rivieren), zijn op oude foto's weer vijfenzestig nieuwe historische truien met andere motieven gevonden, in breischema's gezet, gebreid en gefotografeerd, die bevestigen dat vrouwen breiden wat ze mooi vonden. Met ooggetuigenverslagen en schitterende anekdotes.